Home > Doorlopende leerlijn
Doorlopende leerlijn

Ontwikkeltraject:
Een doorlopende leerlijn ontwikkelen
Het opzetten van een leerlijn burgerschap is een uitdaging die we graag samen aangaan. Omdat we er veel ervaring in hebben, besparen we je tijd en frustratie. We begeleiden het proces, inventariseren in korte tijd wat er al gebeurt en ontwerpen samen met je werkgroep of burgerschapscoördinator de ideale leerlijn. Zo breng je samenhang aan en bouw je op elkaar voort.
Onderdelen ontwikkeling leerlijnen:
- Inventarisatiegesprekken (wat gebeurt er al op het gebied van burgerschap?) met docenten van voedende vakken
- Conceptleerlijnen schrijven
- Leerlijn presenteren en feedback ophalen
- Instructie voor sectieoverleg geven aan werkgroep, of sectieoverleggen houden
- Feedback en input verwerken in conceptleerlijnen
- Belangrijkste observaties, aandachtspunten en follow-ups formuleren voor werkgroep nav sectieoverleggen
Een goede doorlopende leerlijn is schoolspecifiek
Dat betekent dat het moet passen bij je leerlingen, de context van je school, en je visie op burgerschapsonderwijs. In de Wet Verduidelijking Burgerschapsopdracht staan de basiswaarden van de democratische rechtsstaat (vrijheid, gelijkheid, solidariteit) en diversiteit centraal. Daarnaast maken we zichtbaar wat er al in de vakken en projecten op je school gebeurt en stellen we samen schoolspecifieke leerdoelen en accenten vast.
We geven je leerlijn een plek in het curriculum door:
- Leerdoelen te formuleren die passen bij je leerlingen en school
- Zichtbaar te maken wat er al gebeurt
- Samen een implementatieplan te maken
Curriculum/leerlijnen is het tweede onderdeel uit het aanbod Burgerschapstraject dat we speciaal voor scholen hebben ontwikkeld.
Van de leerlijn op papier naar de praktijk
Tijdens een ontwerpsessie leren we je nieuwe of aangepaste lessen te ontwerpen vanuit de leerdoelen burgerschap in je leerlijn. De ontwerpsessie kan zich op een of meerdere vakken of op een burgerschapsthema richten. We leren je ook met alle plezier hoe je zelf een ontwerpsessie kan leiden, bijvoorbeeld je lid bent van de werkgroep burgerschap of burgerschapscoördinator bent.

Leren hoe democratie werkt is een belangrijk onderdeel van burgerschap. Maar je burgerschapsonderwijs gaat pas echt leven als je leerlingen laat ervaren op welke manieren ze hun stem kunnen gebruiken en invloed...

De wet Verduidelijking Burgerschapsopdracht geeft aan dat burgerschapsonderwijs gericht moet zijn op het overbrengen van kennis van en respect voor de democratische rechtstaat, en dat daarbinnen de drie basiswaarden vrijheid, gelijkheid en...

Doorlopende leerlijnen zijn dé manier om een doelgericht curriculum voor burgerschapsonderwijs te ontwikkelen. Via je schoolcultuur en je curriculum breng je je visie op burgerschapsonderwijs in de praktijk. Een sterke leerlijn levert...

De wet Verduidelijking Burgerschapsopdracht stelt dat burgerschapsonderwijs zich onder meer moet richten op het bijbrengen van kennis over en respect voor diversiteit. Specifiek gaat het dan om verschillen in godsdienst, levensovertuiging, politieke...
Transparante kwaliteit
Bij bureau Common Ground staan we voor transparante kwaliteit. Onze missie is om met scholen te bouwen aan beter burgerschapsonderwijs. Op zo’n manier dat leerlingen maatschappelijk betrokken raken en weten vanuit welke idealen en hoe zij verschil kunnen maken. Dat doen we altijd op basis van praktijkervaringen, wetenschappelijke inzichten en kennis van wetgeving.
Voor de manier waarop we onze doorlopende leerlijn ontwikkelen betekent dat het volgende:
- De leerlijn bevat hele concrete leerdoelen, zodat het makkelijker is om te inventariseren, lessen te ontwerpen en op elkaar voort te bouwen.
- Burgerschapskennis en -vaardigheden staan centraal. Die helpen leerlingen om te participeren, weten we uit onderzoek (Slijkhuis, 2021).
- Fundamentele concepten en kernvragen zijn leidend. Die werken we uit in een spiraal curriculum waarin kennis en vaardigheden worden herhaald, met telkens nieuwe onderwerpen, meer diepgang en een stijgende moeilijkheidsgraad.

Samenhang in het curriculum
‘We waren de eerste club in Nederland die samen met scholen doorlopende leerlijnen burgerschap ontwikkelde. Inmiddels hebben we dat op vele scholen en in verschillende varianten gedaan. Die ervaring biedt een stevige basis om op voort te bouwen’
Bekijk ook ons andere aanbod:
Visie ontwikkelen
Het fundament van burgerschapsonderwijs: een heldere visie die wordt gedragen door de hele school.
Sterke schoolcultuur
Maak van je school een oefenplaats voor burgerschap.
Kwaliteitszorg inrichten
Ontdek een methode die past bij je school en je burgerschapsonderwijs.
Aan de slag met burgerschapsonderwijs op jouw school?
Met de Common Ground aanpak krijg je het voor elkaar.
Of het nou gaat om het leggen van een fundament of een bouwsessie voor het doorontwikkelen van je burgerschapsonderwijs: we kijken samen naar de mogelijkheden voor jouw school. Plan een afspraak in voor een kennismaking.
Creëer doelgericht en samenhangend
burgerschapsonderwijs met een doorlopende leerlijn.
