Explainer Vrijheid van meningsuiting

Publicatie bureau Common Ground

Wat is vrijheid van meningsuiting precies? Download de toegankelijke explainer voor het voortgezet onderwijs.

Dat mag ik toch gewoon zeggen, dat is mijn vrijheid van meningsuiting!” We horen het jongeren en volwassenen regelmatig zeggen. Maar klopt het wel? Wat houdt de vrijheid van meningsuiting in, waarom is het zo’n groot goed en wat zijn de beperkingen hiervan? 

Van de auteur

Over vrijheid voerde ik vroeger als gastdocent al veel gesprekken met mbo studenten. Soms schrok ik van de uitspraken die me daar om de oren vlogen. En met mijn hart in mijn keel moest ik dan besluiten voor: tegengas, doorvragen of het trekken van een harde lijn. Aan den lijve ondervond ik de complexiteit van het aandrijven en bewaken van de vrijheid van meningsuiting in het klaslokaal.

Het is belangrijk jongeren te leren wat vrijheid van meningsuiting is en wat daarvan de beperkingen zijn. Daarnaast vind ik het van belang om ook met jongeren kritisch te reflecteren op de vraag of de vrijheid van meningsuiting moet worden uitgebreid, of juist ingeperkt. Vrijheid van meningsuiting betekent niet dat je automatisch recht hebt op een podium om je ideëen te delen, of dat er geen consequenties kleven aan je uitingen.

Ik hoop dat deze explainer je de zekerheid biedt om je leerlingen dit soort vragen in een open en veilige sfeer te laten onderzoeken. Dat je met meer informatie over artikel 7 uit de Grondwet en strafrechtelijke uitspraken tot duidelijke normen en kaders kunt komen met je leerlingen. En dat zij binnen deze normen en kaders de ruimte voelen om hun perspectief te delen. Zodat ze leren hoe ze kritiek op een beleefde en constructieve manier kunnen formuleren, die zich niet richt op de mens.

- Lieve Heijsters,
Adviseur en ontwikkelaar bij bureau Common Ground

Download explainer als pdf

Over bureau Common Ground

Bij bureau Common Ground zijn we gespecialiseerd in burgerschapsonderwijs. Daar bouwen we met scholen aan, via begeleiding, trainingen en workshops. Daarnaast adviseren we andere organisaties die met burgerschapsonderwijs aan de slag willen, zoals het ministerie van OCW, uitgevers, de Anne Frank stichting of de bibliotheken van de provincie Utrecht. Wil je graag ondersteuning bij het verwerken van de basiswaarden in je schoolcultuur of curriculum? Of een workshop in hoe je hier les over kan ontwerpen of geven? Neem dan contact met ons op via info@bureaucommonground.nl.

“Nadat ik de explainer over solidariteit had gedownload, voelde ik me echt geïnspireerd en gemotiveerd om dit belangrijke onderwerp in mijn lessen te behandelen. De heldere uitleg en praktische tips hebben me geholpen om de kern van solidariteit beter te begrijpen en deze kennis effectief over te brengen aan mijn leerlingen. De explainer was een waardevol hulpmiddel bij het creëren van betrokkenheid en discussies over saamhorigheid en zorg voor elkaar. Ik raad deze explainer ten zeerste aan aan andere docenten die solidariteit willen integreren in hun onderwijs en leerlingen willen inspireren om actieve burgers te worden.”

We werken met

400+ scholen en educatieve partners

Privacy en gegevensbescherming

Bij Bureau Common Ground hechten we veel waarde aan privacy en gegevensbescherming. We zullen jouw persoonlijke gegevens nooit delen met derden en alleen gebruiken voor het versturen van onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.Meld je vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in burgerschapsonderwijs!