Waarom er straks weer amper mbo’ers in de Tweede Kamer zitten (en hoe we dat kunnen voorkomen)

De Tweede Kamer moet representatief zijn voor de bevolking. Hoogste tijd dus dat de minst vertegenwoordigde groep, de praktisch opgeleiden, meer aandacht krijgt, stelt Bram Eidhof.

In dit artikel

Dat moet en kan anders

Terwijl zo’n 66% van de bevolking een MBO-diploma heeft, geldt dat maar voor 5% van de Tweede Kamerleden. Onderzoek laat zien dat de Tweede Kamer dan ook vooral de belangen van theoretisch opgeleiden behartigt. Dat moet en kans anders, schrijft Bram Eidhof in de Volkskrant. Lees het hier.

bram-eidhof-bureau-common-ground

Bram Eidhof

Bram Eidhof is de oprichter van bureau Common Ground. Hij houdt van actie en reflectie. Scherpzinnige analyses en constructieve oplossingen gaan bij hem hand in hand.

Misschien vind je dit ook interessant:
een-visie-op-burgerschapsonderwijs
Een visie op burgerschapsonderwijs
Artikel

Tot dusver hebben we vooral behandeld hoe u tot een visie op goed burgerschap kunt komen. In deze paragraaf behandelen we hoe u een visie op burgerschapsonderwijs kunt formuleren.

alt-right-in-het-onderwijs
Alt-right in het onderwijs
Artikel

Grappen over de holocaust, migranten of vrouwen – we horen ze vaker onder jongeren. Ook in Nederland. Ze zijn onderdeel van de groeiende populariteit van alt-light en alt-right (hierna: alt-l/right) in Nederland....

verdieping-is-burgerschap-alleen-socialisatie
Verdieping: is burgerschap alleen socialisatie?
Artikel

Als u veel leest over onderwijs en onderwijsdoelen, dan kan de indeling van Gert Biesta u niet ontgaan zijn. Hij onderscheidt drie inhoudelijke doelen van onderwijs: kwalificatie, socialisatie en subjectificatie of persoonsvorming...

polarisatie-is-wel-niet-het-probleem
Polarisatie is wel/niet het probleem
Artikel

We leven in een tijdperk van verdeeldheid: maar liefst 8 op de 10 Nederlanders vindt dat er (heel) veel spanningen zijn tussen bevolkingsgroepen (CBS). Over één ding zijn we het snel eens:...

Over bureau Common Ground

Bij bureau Common Ground zijn we gespecialiseerd in burgerschapsonderwijs. Daar bouwen we met scholen aan, via begeleiding, trainingen en workshops. Daarnaast adviseren we andere organisaties die met burgerschapsonderwijs aan de slag willen, zoals het ministerie van OCW, uitgevers, de Anne Frank stichting of de bibliotheken van de provincie Utrecht. Wil je graag ondersteuning bij het verwerken van de basiswaarden in je schoolcultuur of curriculum? Of een workshop in hoe je hier les over kan ontwerpen of geven? Neem dan contact met ons op via info@bureaucommonground.nl.

“Nadat ik de explainer over solidariteit had gedownload, voelde ik me echt geïnspireerd en gemotiveerd om dit belangrijke onderwerp in mijn lessen te behandelen. De heldere uitleg en praktische tips hebben me geholpen om de kern van solidariteit beter te begrijpen en deze kennis effectief over te brengen aan mijn leerlingen. De explainer was een waardevol hulpmiddel bij het creëren van betrokkenheid en discussies over saamhorigheid en zorg voor elkaar. Ik raad deze explainer ten zeerste aan aan andere docenten die solidariteit willen integreren in hun onderwijs en leerlingen willen inspireren om actieve burgers te worden.”

We werken met

300+ scholen en educatieve partners

Privacy en gegevensbescherming

Bij Bureau Common Ground hechten we veel waarde aan privacy en gegevensbescherming. We zullen jouw persoonlijke gegevens nooit delen met derden en alleen gebruiken voor het versturen van onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.Meld je vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in burgerschapsonderwijs!