Scholen PO

Bouw aan een betere toekomst met burgerschapsonderwijs

Welkom bij bureau Common Ground, dé partner voor basisscholen die werk willen maken van burgerschapsonderwijs. In onze ervaring hebben ook onze jongste burgers al goede inzichten over hoe we kunnen samenleven. Veel leerlingen zijn van nature betrokken bij hun sociale omgeving, het milieu en de samenleving. Als gespecialiseerd bureau staan we klaar om basisscholen te ondersteunen bij het vormgeven en versterken van kwalitatief burgerschapsonderwijs.

Met onze expertise en jarenlange ervaring in het onderwijs begrijpen we de uitdagingen waar basisscholen voor staan. We bieden een breed scala aan diensten, variërend van coaching en trainingen tot het ontwerpen van lesmaterialen en het begeleiden van curriculumontwikkeling. Onze aanpak is altijd op maat, afgestemd op de behoeften en visie van jouw school.

Bij bureau Common Ground werken we vanuit transparante kwaliteit. Onze focus ligt op het bieden van praktische handvatten en effectieve strategieën waarmee jouw school burgerschapsonderwijs op een inspirerende manier kan doorontwikkelen. Daarbij maken we altijd duidelijk waar we ons op baseren: praktijkervaringen, wetenschappelijk onderzoek of kennis van wetgeving. We hebben met leraren, schoolleiders en besturen van basisscholen met uiteenlopende denominaties en onderwijsconcepten samengewerkt, waardoor we oog hebben voor wat jouw school uniek maakt.

Wat is burgerschapsonderwijs en waarom is het belangrijk?

Burgerschapsonderwijs richt zich op het ontwikkelen van burgerschapskennis, vaardigheden en houdingen bij leerlingen, zodat ze zelf leren nadenken en handelen als burger – in de klas, de buurt of op grotere schaal. Zo raken ze voorbereid op hun rol in de samenleving en leren ze over diversiteit, democratie, mensen- en kinderrechten en maatschappelijke onderwerpen variërend van racisme tot klimaatverandering.

Wat kan bureau Common Ground betekenen voor onze basisschool?

Bureau Common Ground biedt ondersteuning op maat voor basisscholen die aan de slag willen met burgerschapsonderwijs. We kunnen onder meer helpen bij het ontwikkelen van een visie en curriculum, het trainen van leraren en schoolleiders, het ontwerpen van lesmaterialen en het implementeren van kwaliteitszorg. We tillen ook leerlinginspraak graag met jullie naar een hoger niveau. Met onze aanpak zorg je voor meer kwaliteit in minder tijd en blijf je zelf aan het roer.

Hoe kan mijn school voldoen aan de wettelijke eisen voor burgerschapsonderwijs?

De wettelijke eisen voor burgerschapsonderwijs vereisen onder andere dat het curriculum doelgericht en samenhangend is, je kennis van en respect voor de basiswaarden van de democratische rechtsstaat en diversiteit bevordert, en je de ontwikkeling van sociale en maatschappelijke competenties bij je leerlingen stimuleert. Bureau Common Ground maakt deze wat abstracte wettelijke opdracht concreet en levendig en begeleidt basisscholen bij het ontwikkelen van een structurele aanpak. Altijd door voort te bouwen op wat al goed gaat in je school. Lees hier meer informatie over de wetgeving.

Wat maakt bureau Common Ground uniek als partner voor burgerschapsonderwijs?

Bij ons werken mensen met ervaring voor de klas, met wetenschappelijke kennis van wat werkt en met veel ervaring als trainer, adviseur en ontwikkelaar. We werken volgens het principe van transparante kwaliteit: we maken altijd duidelijk welke keuzes je kan maken en op welke praktijkervaring, onderzoeken of wetgeving we ons baseren. Zo bieden we praktische handvatten en effectieve strategieën die aansluiten bij de behoeften van je school. Als specialist burgerschapsonderwijs adviseren we nationale partijen als het ministerie van OCW en SLO en hielpen we al meer dan 300 scholen. Lees hier meer over onze werkwijze.

Bouw aan een stevig fundament voor burgerschapsonderwijs op PO scholen:

Kan bureau Common Ground maatwerk leveren bij het ondersteunen van PO scholen met burgerschapsonderwijs?

Jazeker! Bij Bureau Common Ground begrijpen we dat elke basisschool uniek is en specifieke behoeften heeft als het gaat om burgerschapsonderwijs. Daarom werken we op maat. Of het nu gaat om een workshop of het ontwikkelen van een structurele aanpak, we spelen altijd in op de specifieke wensen en behoeften van je school. Daarnaast bouwen we voort op eerdere ervaringen en onze bestaande materialen. Dat scheelt tijd en dus budget.

Hoe kunnen we een kennismakingsgesprek plannen?

Bel of mail ons gerust rechstreeks. Of als je geen tijd hebt, neem dan contact met ons op via het contactformulier zodat we een kennismakingsgesprek kunnen inplannen of je op een geschikt moment kunnen bellen.

Ons aanbod

Burgerschapsonderwijs

We bouwen graag samen met jouw school aan beter burgerschapsonderwijs. Van leerlijn en onderwijsprogramma’s tot trainingen.

- verschijnt binnenkort -

Handboek voor het
PO

Begeleiding en trainingen

Scholen PO

Voor het ontwikkelen van een visie, doorlopende leerlijn, sterke schoolcultuur of kwaliteitszorg bieden we begeleiding en verschillende trainingen, altijd voortbouwend op wat al goed gaat.

Workshops & lezingen

Scholen PO

Hoe ga je in gesprek met mondige ouders? Hoe kun je nog beter onderwijs geven over seksuele diversiteit? We geven workshops en lezingen over alles wat met burgerschapsonderwijs te maken heeft. Bij jou op school of op een conferentie.

Op maat

Scholen PO

Soms heb je een hele specifieke vraag. Daar houden we van. Als je contact opneemt, ontwerpen we graag een traject op maat.

Vragen over de training?
Onderzoeken wat er mogelijk is voor jouw school?

Plan een afspraak in voor een kennismaking. Of het nou gaat om een onderwijsprogramma, of een bouwsessie voor het doorontwikkelen van je burgerschapsonderwijs. We kijken samen naar de mogelijkheden voor jullie situatie. Dat kan via een video-gesprek, telefonisch of op locatie.

bureau common ground, burgerschapsonderwijs

Privacy en gegevensbescherming

Bij Bureau Common Ground hechten we veel waarde aan privacy en gegevensbescherming. We zullen jouw persoonlijke gegevens nooit delen met derden en alleen gebruiken voor het versturen van onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.Meld je vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in burgerschapsonderwijs!