Scholen VO

Een veilige schoolcultuur en betrokken leerlingen

Welkom bij bureau Common Ground, dé partner voor middelbare scholen die werk willen maken van burgerschapsonderwijs. Scholieren richten hun blik tijdens de middelbare school steeds meer op maatschappelijke kwesties die ze aan het hart gaan, zelfs als ze politiek een vies woord vinden. Ze ontdekken hun idealen, leren kritisch denken en zijn als geen ander in staat om hypocrisie te benoemen. Als gespecialiseerd bureau staan we klaar om middelbare scholen te ondersteunen bij het vormgeven en versterken van burgerschapsonderwijs. Meer dan 1 op de 8 middelbare scholen werkt(e) samen met bureau Common Ground.

Met onze expertise en jarenlange ervaring in het onderwijs begrijpen we de uitdagingen waar middelbare scholen voor staan. Van de inhoud tot het ontwikkelen van draagvlak en enthousiasme in het team. We bieden een breed scala aan diensten, variërend van begeleiding, trainingen tot het ontwerpen van lesmaterialen en het begeleiden van curriculumontwikkeling. Onze aanpak is altijd op maat gemaakt, afgestemd op de behoeften en visie van jouw school.

Bij bureau Common Ground werken we vanuit transparante kwaliteit. Onze focus ligt op het bieden van praktische handvatten en effectieve strategieën waarmee jouw school burgerschapsonderwijs op een inspirerende manier kan doorontwikkelen.

Daarbij maken we altijd duidelijk waar we ons op baseren: praktijkervaringen, wetenschappelijk onderzoek of kennis van wetgeving. We hebben met leraren, schoolleiders en besturen van middelbare met uiteenlopende denominaties en onderwijsconcepten samengewerkt, waardoor we snel in de gaten hebben wat eigen is aan een school.

Wat is burgerschapsonderwijs en waarom is het belangrijk?

Burgerschapsonderwijs richt zich op het ontwikkelen van burgerschapskennis, vaardigheden en houdingen bij leerlingen, zodat ze zelf leren nadenken en handelen als burger – in de klas, de gemeente of op grotere schaal. Zo raken ze voorbereid op hun rol in de samenleving en leren ze over diversiteit, democratie, mediawijsheid en maatschappelijke onderwerpen variërend van racisme tot klimaatverandering.

Wat kan bureau Common Ground betekenen voor ons voortgezet onderwijs?

Bureau Common Ground biedt ondersteuning op maat voor middelbare scholen die aan de slag willen met burgerschapsonderwijs. We kunnen onder meer helpen bij het ontwikkelen van een visie en leerlijn, het trainen van leraren en schoolleiders, het ontwerpen van lesmaterialen en het implementeren van kwaliteitszorg. Daag ons gerust uit: zolang het over burgerschapsonderwijs gaat en je er als school echt iets aan hebt, zijn we ervoor te porren. Met onze aanpak zorg je voor meer kwaliteit in minder tijd en blijf je zelf aan het roer.

Hoe kan mijn school voldoen aan de wettelijke eisen voor burgerschapsonderwijs?

De wettelijke eisen voor burgerschapsonderwijs vereisen onder andere dat het curriculum doelgericht en samenhangend is, je kennis van en respect voor de basiswaarden van de democratische rechtsstaat en diversiteit bevordert en je de ontwikkeling van sociale en maatschappelijke competenties bij je leerlingen stimuleert. Bureau Common Ground maakt deze wat abstracte wettelijke opdracht concreet en levendig en begeleidt middelbare scholen bij het ontwikkelen van een structurele aanpak. Altijd door voort te bouwen op wat al goed gaat in je school. Lees hier meer informatie over de wetgeving.

Wat maakt bureau Common Ground uniek als partner voor burgerschapsonderwijs?

Bij ons werken mensen met ervaring voor de klas, met wetenschappelijke kennis van wat werkt en met veel ervaring als trainer, adviseur en ontwikkelaar. We werken volgens het principe van transparante kwaliteit: we maken altijd duidelijk welke keuzes je kan maken en op welke praktijkervaring, onderzoeken of wetgeving we ons baseren. Zo bieden we praktische handvatten en effectieve strategieën die aansluiten bij de behoeften van je school. Als specialist burgerschapsonderwijs adviseren we nationale partijen als het ministerie van OCW en SLO en hielpen we al meer dan 300 scholen. Bovendien vinden we het belangrijk om onze kennis te delen, bijvoorbeeld in het Handboek Burgerschapsonderijs of explainers. Lees hier meer over onze werkwijze.

Bouw aan een stevig fundament voor burgerschapsonderwijs op middelbare scholen:

Kan bureau Common Ground maatwerk leveren bij het ondersteunen van PO scholen met burgerschapsonderwijs?

Jazeker! Bij bureau Common Ground begrijpen we dat elke basisschool uniek is en specifieke behoeften heeft als het gaat om burgerschapsonderwijs. Daarom werken we op maat. Of het nu gaat om een workshop of het ontwikkelen van een structurele aanpak, we spelen altijd in op de specifieke wensen en behoeften van je school. Daarnaast bouwen we voort op eerdere ervaringen en onze bestaande materialen. Dat scheelt tijd en dus budget.

Hoe kunnen we een kennismakingsgesprek plannen?

Bel of mail ons gerust rechstreeks. Of als je geen tijd hebt, neem dan contact met ons op via het contactformulier zodat we een kennismakingsgesprek kunnen inplannen of je op een geschikt moment kunnen bellen.

Ons aanbod

Burgerschapsonderwijs

We bouwen graag samen met jouw school aan beter burgerschapsonderwijs. Van leerlijn en onderwijsprogramma’s tot trainingen.

- download hem hier -

Handboek voor het
VO

Begeleiding en trainingen

Scholen VO

Voor het ontwikkelen van een visie, doorlopende leerlijn, sterke schoolcultuur of kwaliteitszorg bieden we begeleiding en verschillende trainingen, altijd voortbouwend op wat al goed gaat.

Workshops & lezingen

Scholen VO

Hoe voer je een gesprek over een controversieel onderwerp met je klas? Hoe ontwerp je in korte tijd sterke burgerschapslessen? We geven workshops en lezingen over alles wat met burgerschapsonderwijs te maken heeft. Bij jou op school of op een conferentie.

Onderwijsprogramma’s

Scholen VO

Leerlingen leren om verschil te maken. Paarse Vrijdag, maar dan goed. Met onderwijsprogramma’s als Stadslab en Paarse Vrijdag Plus krijg je het voor elkaar.

bureau common ground, burgerschapsonderwijs

Vragen over de training?
Onderzoeken wat er mogelijk is voor jouw school?

Plan een afspraak in voor een kennismaking. Of het nou gaat om een onderwijsprogramma, of een bouwsessie voor het doorontwikkelen van je burgerschapsonderwijs. We kijken samen naar de mogelijkheden voor jullie situatie. Dat kan via een video-gesprek, telefonisch of op locatie.

Privacy en gegevensbescherming

Bij Bureau Common Ground hechten we veel waarde aan privacy en gegevensbescherming. We zullen jouw persoonlijke gegevens nooit delen met derden en alleen gebruiken voor het versturen van onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.Meld je vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in burgerschapsonderwijs!