Sterke schoolcultuur

bureau common ground, burgerschapsonderwijs

Visie tot leven brengen in de professionele praktijk

Doelstelling

De Wet Verduidelijking Burgerschapsopdracht vraagt onder andere van scholen dat ze zorg dragen voor een schoolcultuur die in lijn is met de basiswaarden van de democratische rechtsstaat. En waarin leerlingen kunnen oefenen met hun burgerschap. Waarmee je:

Ontwikkeltraject:
een sterke schoolcultuur

Voor goed burgerschapsonderwijs is een veilige en open schoolcultuur nodig. Dan kunnen leerlingen ontdekken wanneer en hoe ze verschil kunnen maken, hun mening leren vormen en met anderen in gesprek leren gaan. Sommige leerlingen hebben bijvoorbeeld sterk de behoefte om in gesprek te gaan over actuele en polariserende kwesties zoals Black Lives Matter of seksuele diversiteit. Of willen een stem hebben in de gang van zaken op school. Tegelijkertijd voelen andere leerlingen weinig sense of belonging, hebben ze het idee dat ze geen invloed uit kunnen oefenen of komen ze weinig met diversiteit in aanraking op school. In dat geval kan het ontwikkeltraject Een Sterke Schoolcultuur uitkomst bieden.

Onderdelen implementatie visie in de praktijk:

Schoolcultuur ontwerpen

Een schoolcultuur is geen natuurfenomeen: we kunnen er invloed op uitoefenen. In dit ontwikkeltraject maken we eerst een analyse van je leerlingpopulatie, waarna we samen principes formuleren en behulpzame praktijken ontwikkelen. We bouwen voort op wat al goed gaat en voegen heel gericht toe wat ontbreekt. Daarbij putten we uit goede voorbeelden die we in ons werk met meer dan 300+ scholen hebben ontwikkeld en gezien.

Ontwikkeltraject:
leerlinginspraak 2.0

Hebben leerlingen echt inspraak op je school? En hoe bereik je niet alleen the usual suspects? Op veel scholen gaat leerlinginspraak moeizaam of is slechts een klein clubje leerlingen betrokken. We tillen leerlingspraak naar een hoger niveau door samen veelvoorkomende valkuilen te omzeilen en beter leerlinginspraak te ontwerpen. Ter inspiratie hebben we 9 verschillende manieren van leerlingspraak op een rij gezet, inclusief voor- en nadelen. Samen met de werkgroep burgerschapsonderwijs maken we keuzes en geven we leerlinginspraak concreet vorm.

Visie tot leven brengen is het derde onderdeel uit het aanbod Burgerschapstraject dat we speciaal voor scholen hebben ontwikkeld.

Een open en veilige schoolcultuur in de praktijk brengen

Leerlingen hebben sterk de behoefte om in gesprek te gaan over actuele en polariserende kwesties zoals Black Lives Matter, klimaatverandering of seksuele diversiteit. En dat is goed, want zo kunnen ze hun burgerschap ontwikkelen. Tegelijkertijd kan het uitdagend zijn om als leraar dat gesprek te leiden. Als je daar comfortabel of nog beter in wil worden, is een van de volgende trainingen wellicht interessant voor je:

Training voor leraren en/of beleidsmedewerkers en schoolleiders
bureau common ground, burgerschapsonderwijs
In gesprek over controversiële kwesties
Trainingen & ontwerpsessies

Leerlingen hebben sterk de behoefte om in gesprek te gaan over actuele en polariserende kwesties zoals Black Lives Matter of seksuele diversiteit. En dat is goed, want zo kunnen ze hun burgerschap...

bureau common ground, burgerschapsonderwijs
In gesprek met ouders
Trainingen & ontwerpsessies

Ouders zijn steeds mondiger geworden. En laten het merken wanneer ze het niet eens zijn met wat op school gebeurt, of dat nu een les over klimaatverandering, seksuele diversiteit, of een bezoek...

bureau common ground, burgerschapsonderwijs
In verbinding met je multiculturele...
Trainingen & ontwerpsessies

Nederlandse klassen zijn steeds multicultureler geworden. Dat biedt kansen, maar kan ook lastig zijn. Soms is het niet duidelijk waarom een leerling op een bepaalde manier reageert, of weet je niet zeker...

bureau common ground, burgerschapsonderwijs
Een open en veilig klasseklimaat
Trainingen & ontwerpsessies

Een open en veilig klasseklimaat maakt niet alleen dat leerlingen beter over maatschappelijke kwesties van gedachten kunnen wisselen, maar draagt ook bij aan een beter leerklimaat.

Meer artikelen laden...

Bekijk ook ons andere aanbod:

Visie ontwikkelen

Het fundament van burgerschapsonderwijs: een heldere visie die wordt gedragen door de hele school.

Doorlopende leerlijn

Dé manier om een doelgericht, samenhangend curriculum te ontwikkelen.

Kwaliteitszorg inrichten

Ontdek een methode die past bij je school en je burgerschapsonderwijs.

Aan de slag met burgerschapsonderwijs op jouw school?
Met de Common Ground aanpak krijg je het voor elkaar.

Of het nou gaat om het leggen van een fundament of een bouwsessie voor het doorontwikkelen van je burgerschapsonderwijs: we kijken samen naar de mogelijkheden voor jouw school. Plan een afspraak in voor een kennismaking.

Transparante kwaliteit

Bij bureau Common Ground staan we voor transparante kwaliteit. Onze missie is om met scholen te bouwen aan beter burgerschapsonderwijs. Op zo’n manier dat leerlingen maatschappelijk betrokken raken en weten vanuit welke idealen zij verschil willen en kunnen maken. Dat doen we altijd met transparante kwaliteit: we maken duidelijk welke praktijkervaringen, wetenschappelijke inzichten en kennis van wetgeving we gebruiken.

Verbeter de sfeer in je school door werk te maken van je schoolcultuur.

bureau common ground, burgerschapsonderwijs

Privacy en gegevensbescherming

Bij Bureau Common Ground hechten we veel waarde aan privacy en gegevensbescherming. We zullen jouw persoonlijke gegevens nooit delen met derden en alleen gebruiken voor het versturen van onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.Meld je vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in burgerschapsonderwijs!