Over Bureau Common ground

Met onze uitgebreide expertise en jarenlange ervaring staan we klaar om scholen te ondersteunen bij het ontwikkelen van sterk burgerschapsonderwijs.

Welkom bij Common Ground, een gespecialiseerd bureau dat zich richt op burgerschapsonderwijs. Ons hart gaat sneller kloppen van leerlingen en studenten zelf laten nadenken over maatschappelijke onderwerpen, zoals klimaatverandering, racisme of #MeToo. Zodat ze hun idealen ontdekken. En ervaren dat ook zij de samenleving mede vorm kunnen geven. Daarom staan we zelf ook regelmatig voor de klas.

Onze missie

De praktijk als start- en eindpunt

Theodore Roosevelt wist het al: het is niet de criticaster die telt, maar de mensen die het werk doen. In een land waar iedereen een mening over onderwijs heeft, voeren wij samen met leraren en schoolleiders projecten uit die complex zijn en moed vergen. Van controversiële onderwerpen behandelen met je klas tot een echt inclusieve schoolcultuur ontwikkelen. Met altijd de weerbarstige praktijk als start- en eindpunt.

Onafhankelijk en betrokken

We willen elke school in Nederland in staat stellen om goed burgerschapsonderwijs te geven, passend bij de onderwijsvisie van de school en de behoeftes van leerlingen. Daarin opereren we onafhankelijk. Zo houden we de ruimte om onderwerpen te agenderen en waar nodig Den Haag of de Inspectie van kritiek te voorzien. Daarbij hebben we extra oog voor gelijke democratische kansen. Want in een echte democratie moet of je gehoord wordt niet afhankelijk zijn van welk type diploma je hebt.

We delen graag onze kennis

In tegenstelling tot andere organisaties delen we onze kennis zodra het kan. Het liefst op zo’n manier dat je er als school zelfstandig mee aan de slag kan. Dat doen we in artikelen, explainers en boeken, zoals het Handboek Burgerschapsonderwijs en Zelf Verschil Maken. Zodat je het meeste uit je ontwikkeltijd kan halen, ook als je het helemaal zelf wil doen. Daarbij zijn we geïnspireerd door het Alternatief I en II van René Kneyber en Jelmer Evers.

Initiatief nemen en agenderen

Initiatief nemen zit in ons bloed. Daarom onderzoeken en agenderen we nieuwe thema’s in onze eigen tijd. Zoals de opkomst van alt-right en alt-light onder leerlingen en hoe we daar mee om kunnen gaan. Hoe betere wetgeving eruit zou moeten zien, in Het Wilhelmus Voorbij en hoe je abstract wetgeving concreet kan maken. Of hoe je leerlingen hun idealen kan laten ontdekken, in Zelf Verschil Maken. Maar ook door Tweede Kamerleden te informeren of een presentatie te geven bij de Onderwijsraad.

Expertise bureau Common Ground

Visie ontwikkelen

Een visie met draagvlak ontwikkelen.

Doorlopende leerlijn

Een doorlopende leerlijn burgerschapsonderwijs geeft focus en diepgang in het leren.

Kwaliteitszorg inrichten

Kwaliteitszorg als grondstof voor professionele ontwikkeling.

Sterke schoolcultuur

Een open, veilig en responsieve schoolcultuur: de voedingsbodem voor burgerschapsonderwijs.

Ontwerpsessies

Samen ontwerpen we uitdagende lessen.

Trainingen

Inzichten en praktische handvatten om mee aan de slag te gaan.

Workshops en lezingen

Als je op zoekt bent naar Inspiratie en nieuwe inzichten.

Maatwerk

Soms heb je iets heel specifieks nodig. Dat horen we graag.

Speciale projecten

Als het nog nooit gedaan is, zijn wij geïnteresseerd.

Maak kennis met ons team
Onze opdrachtgevers
Een greep uit de 300+ scholen die met bureau Common Ground werken
 1. Montessori Lyceum Groningen
 2. PROO Leiden
 3. CSG Willem de Zwijger
 4. Vathorst College Amersfoort
 5. Samen tussen Amstel en IJ
 6. Jorismavo Nijmegen
 7. Koning Willem I College Den Bosch
 8. Kalsbeek College Woerden
 9. Curio
 10. Stichting Islamitisch Onderwijs N-H
 11. Pro Almere
 12. Barlaeus Gymnasium
 13. Marnix College Ede
 14. ROC Drenthe
 15. OBS De Bergse Zonnebloem
 16. Porta Mosana College Maastricht
 17. Utrechts Stedelijk Gymnasium
 18. Thorbecke VO Rotterdam
 19. SG Thorbecke Zwolle
 20. OBS De Kruidenhoek
bureau common ground, burgerschapsonderwijs

Rust en structuur

‘Het belangrijkste is dat we alles hebben vastgelegd in beleid, in een schoolbrede aanpak. Daarmee is veel structuur en rust ontstaan. Nu is het een integraal onderdeel van de school, en minder afhankelijk van individuele enthousiaste docenten.’

— Peter Rutgers, werkgroep wereldburgerschap,
Montessori Lyceum Groningen
bureau common ground, burgerschapsonderwijs

Vragen over burgerschapsonderwijs?
Onderzoeken wat er mogelijk is voor jouw school?

Plan een afspraak in voor een kennismaking. Of het nou gaat om het maken van een kwaliteitskaart, een training, of het ontwikkelen van een structurele aanpak. Als het over burgerschapsonderwijs gaat, doen we het. We kijken graag samen naar de mogelijkheden voor jullie situatie.

Privacy en gegevensbescherming

Bij Bureau Common Ground hechten we veel waarde aan privacy en gegevensbescherming. We zullen jouw persoonlijke gegevens nooit delen met derden en alleen gebruiken voor het versturen van onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.Meld je vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in burgerschapsonderwijs!