Scholen MBO

Niet alleen leren voor een vak, maar ook leren voor het leven.

Welkom bij bureau Common Ground, dé partner voor ROCs die werk willen maken van burgerschapsonderwijs. In onze ervaring zijn MBO studenten vaak erg maatschappelijk betrokken, mits je de juiste ingang vindt. Soms is dat hun toekomstig beroep of een interesse, soms zijn het persoonlijke ervaringen met maatschappelijke onderwerpen als onveiligheid, discriminatie of ongelijkheid. Als gespecialiseerd bureau staan we klaar om ROCs te ondersteunen bij het vormgeven en versterken van burgerschapsonderwijs.

Met onze expertise en jarenlange ervaring in het onderwijs begrijpen we de uitdagingen waar middelbare scholen voor staan. Van de inhoud tot het ontwikkelen van draagvlak en enthousiasme in het team. We bieden een breed scala aan diensten, variërend van begeleiding, trainingen tot het ontwerpen van lesmaterialen en het begeleiden van curriculumontwikkeling. Onze aanpak is altijd op maat gemaakt, afgestemd op de behoeften en visie van jouw opleiding.

Onze focus ligt op het bieden van praktische handvatten en effectieve strategieën waarmee jouw opleiding burgerschapsonderwijs op een inspirerende manier kan doorontwikkelen. Daarbij maken we altijd duidelijk waar we ons op baseren: praktijkervaringen, wetenschappelijk onderzoek of kennis van

wetgeving. We hebben met docenten, opleidingsmanagers en bestuurders van uiteenlopende ROCs en opleidingen samengewerkt, waardoor we snel in de gaten hebben wat eigen is aan je instelling of opleiding.

Wat is de rol van burgerschapsonderwijs binnen het MBO en waarom is het belangrijk?

Burgerschapsonderwijs richt zich op het ontwikkelen van burgerschapskennis, vaardigheden en houdingen bij studenten, zodat ze zelf leren nadenken en handelen als burger – in de klas, de gemeente of op grotere schaal. Binnen en buiten hun werk. Zo raken ze voorbereid op hun rol in de samenleving en leren ze over diversiteit, democratie, mediawijsheid en maatschappelijke onderwerpen variërend van racisme tot klimaatverandering. Waar in het MBO nu de vier dimensies – vitaal, economisch, politiek-juridisch en sociaal-maatschappelijk – centraal staan, is er nieuwe wetgeving op komst om studenten een stevige basis mee te geven.

Wat kan bureau Common Ground betekenen voor onze opleiding of school?

Bureau Common Ground biedt ondersteuning op maat voor ROCs die aan de slag willen met burgerschapsonderwijs. We helpen ROCs met onder meer met het ontwikkelen van een visie en leerlijn, het trainen van docenten, het ontwikkelen van kwaliteitszorg en het ontwerpen van lesmaterialen. Vaak in nauwe samenwerking met docenten en studenten. Daag ons gerust uit: zolang het over burgerschapsonderwijs gaat en je er als opleiding echt iets aan hebt, zijn we ervoor te porren. Met onze aanpak zorg je voor meer kwaliteit in minder tijd en blijf je zelf aan het roer.

Hoe kan mijn school voldoen aan de wettelijke eisen voor burgerschapsonderwijs?

De wettelijke eisen voor burgerschapsonderwijs zijn in beweging voor het MBO. De huidige eisen zijn wat ons betreft te vrijblijvend – en dat merken we ook als we studenten spreken of in de enquetes van JOB MBO.

Waar het moeilijk is niet aan de huidige eisen te voldoen, is er voor de meeste ROCS werk aan de winkel om aan de nieuwe verenigingsafspraken, de werkagenda mbo en toekomstige wetgeving te voldoen. We ondersteunen je graag bij die overgang, door veelvoorkomende valkuilen te vermijden en docenten in staat te stellen kwaliteit sterk onderwijs te geven. Dat doen we zowel instellingsbreed als per opleiding.

Wat maakt Bureau Common Ground uniek als partner voor burgerschapsonderwijs?

Bij ons werken mensen met ervaring voor de klas, met wetenschappelijke kennis van wat werkt en met veel ervaring als trainer, adviseur en ontwikkelaar. We werken volgens het principe van transparante kwaliteit: we maken altijd duidelijk welke keuzes je kan maken en op welke praktijkervaring, onderzoeken of wetgeving we ons baseren. Zo bieden we praktische handvatten en effectieve strategieën die aansluiten bij de behoeften van je opleiding. Als specialist burgerschapsonderwijs adviseren we nationale partijen als het ministerie van OCW en SLO en hielpen we al meer dan 300 scholen. Bovendien vinden we het belangrijk om onze kennis te delen, bijvoorbeeld in het Handboek Burgerschapsonderijs of explainers. Lees hier meer over onze werkwijze.

Bouw aan een stevig fundament voor burgerschapsonderwijs op MBO scholen:

Kan bureau Common Ground maatwerk leveren bij het ondersteunen van ROCs met burgerschapsonderwijs?

We doen niet anders. Bij bureau Common Ground begrijpen we dat elke opleiding specifieke behoeftes heeft als het gaat om burgerschapsonderwijs. Daarom werken we op maat. Of het nu gaat om een training of het anticperen op nieuwe wetgeving en verenigingsafspraken, we spelen altijd in op wat in jouw situatie nodig is. Daarnaast bouwen we voort op eerdere ervaringen en onze bestaande materialen. Dat scheelt tijd en dus budget.

Hoe kunnen we een kennismakingsgesprek plannen?

Bel of mail ons gerust rechstreeks. Of als je geen tijd hebt, neem dan contact met ons op via het contactformulier zodat we een kennismakingsgesprek kunnen inplannen of je op een geschikt moment kunnen bellen.

Ons aanbod

Burgerschapsonderwijs

We bouwen graag samen met jouw ROC aan beter burgerschapsonderwijs. Van leerlijnen en onderwijsprogramma’s tot trainingen.

Begeleiding en trainingen

Scholen MBO

Voor het ontwikkelen van een visie, doorlopende leerlijn, sterke schoolcultuur of kwaliteitszorg bieden we begeleiding en verschillende trainingen, altijd voortbouwend op wat al goed gaat.

Workshops & lezingen

Scholen MBO

Hoe voer je een gesprek over een controversieel onderwerp met je klas? Hoe ontwerp je in korte tijd sterke burgerschapslessen? We geven workshops en lezingen over alles wat met burgerschapsonderwijs te maken heeft. Bij jou op school of op een conferentie.

Onderwijsprogramma’s

Scholen MBO

Studenten écht betrekken bij de politiek. Paarse Vrijdag, maar dan goed. Met onderwijsprogramma’s als het Politieke Spel en Paarse Vrijdag Plus krijg je het voor elkaar.

bureau common ground, burgerschapsonderwijs

Vragen over de training?
Onderzoeken wat er mogelijk is voor jouw school?

Plan een afspraak in voor een kennismaking. Of het nou gaat om een onderwijsprogramma, of een bouwsessie voor het doorontwikkelen van je burgerschapsonderwijs. We kijken samen naar de mogelijkheden voor jullie situatie. Dat kan via een video-gesprek, telefonisch of op locatie.

Privacy en gegevensbescherming

Bij Bureau Common Ground hechten we veel waarde aan privacy en gegevensbescherming. We zullen jouw persoonlijke gegevens nooit delen met derden en alleen gebruiken voor het versturen van onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.Meld je vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in burgerschapsonderwijs!