Explainer Botsing tussen de basiswaarden

Publicatie bureau Common Ground

Wat zijn basiswaarden precies? Download de toegankelijke explainer botsing tussen de basiswaarden.

Als het gaat over etnisch profileren, maken mensen de afweging tussen gelijke behandeling en veiligheid. Toen er verhitte discussies werden gevoerd over de coronamaatregelen, botsten de basiswaarden vrijheid en solidariteit. In dit soort kwesties komen mensen vaak uit op heel andere conclusies. Maar hoe voer je hier een constructief en diepgaand gesprek over? In deze toegankelijke explainer voor het voortgezet onderwijs beantwoorden we deze vraag en delen wij tips en discussievragen om het gesprek hierover te voeren met je klas.

Van de auteur

Tijdens het schrijven van deze explainer viel mij op dat de zinsnede ‘botsende basiswaarden’ ongelukkig gekozen is door de wetgever. Want basiswaarden kunnen elkaar ook versterken of aanvullen. Op zo’n moment ben ik blij dat we bij bureau Common Ground onafhankelijk zijn van de overheid.

Voor deze explainer stelde ik mezelf twee extra doelen. Ten eerste: hoe kunnen we ervoor zorgen dat leerlingen andere perspectieven leren kennen, en zo diepgaander leren nadenken over samenleven? Dat begint volgens mij met een gedeelde kennisbasis en een goede discussie. Ten tweede: hoe geven we leerlingen een handelingsperspectief in dit soort kwesties? Veel jongeren ervaren namelijk gevoelens van machteloosheid. Dat is funest in een democratische samenleving, want dat wordt al snel een self-fulfilling prophecy. Je raakt sneller betrokken wanneer je het gevoel hebt dat je iets kan veranderen. Dus laten we onze leerlingen hoop en handelingsperspectief meegeven.

- Bram Eidhof,
Oprichter bureau Common Ground

Download explainer als pdf

Over bureau Common Ground

Bij bureau Common Ground zijn we gespecialiseerd in burgerschapsonderwijs. Daar bouwen we met scholen aan, via begeleiding, trainingen en workshops. Daarnaast adviseren we andere organisaties die met burgerschapsonderwijs aan de slag willen, zoals het ministerie van OCW, uitgevers, de Anne Frank stichting of de bibliotheken van de provincie Utrecht. Wil je graag ondersteuning bij het verwerken van de basiswaarden in je schoolcultuur of curriculum? Of een workshop in hoe je hier les over kan ontwerpen of geven? Neem dan contact met ons op via info@bureaucommonground.nl.

“Nadat ik de explainer over solidariteit had gedownload, voelde ik me echt geïnspireerd en gemotiveerd om dit belangrijke onderwerp in mijn lessen te behandelen. De heldere uitleg en praktische tips hebben me geholpen om de kern van solidariteit beter te begrijpen en deze kennis effectief over te brengen aan mijn leerlingen. De explainer was een waardevol hulpmiddel bij het creëren van betrokkenheid en discussies over saamhorigheid en zorg voor elkaar. Ik raad deze explainer ten zeerste aan aan andere docenten die solidariteit willen integreren in hun onderwijs en leerlingen willen inspireren om actieve burgers te worden.”

We werken met

300+ scholen en educatieve partners

Privacy en gegevensbescherming

Bij Bureau Common Ground hechten we veel waarde aan privacy en gegevensbescherming. We zullen jouw persoonlijke gegevens nooit delen met derden en alleen gebruiken voor het versturen van onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.Meld je vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in burgerschapsonderwijs!