Explainer Gelijkheid

Publicatie bureau Common Ground

Wat is basiswaarde gelijkheid precies? Download de toegankelijke explainer Gelijkheid voor het voortgezet onderwijs.

“Positieve discriminatie is echt oneerlijk. Tegenwoordig heb je het als witte heteroman het moeilijkst.”

Een opmerking die je zomaar kan horen in de klas, en laat zien waar de spanning zit in gesprekken over de basiswaarde gelijkheid. Want wat is het verschil tussen gelijkheid en gelijkwaardigheid, wat heb je aan Artikel 1 als je in de praktijk wordt gediscrimineerd en in welke gevallen is ongelijke behandeling juist eerlijk? In deze toegankelijke explainer voor het voortgezet onderwijs beantwoordt onze collega Dieuwertje de Graaff deze vragen en delen wij tips en discussievragen om het gesprek hierover te voeren met je klas.

Van de auteur

Als leraar geschiedenis en maatschappijleer was ik al veel bezig met botsende waarden en de vragen en discussies die deze oproepen. Door het schrijven van deze explainer over de basiswaarde gelijkheid werd ik aan het denken gezet. Ten eerste is dit thema voor veel leerlingen een heet hangijzer. Het raakt enorm aan hun rechtvaardigheidsgevoel en veel leerlingen hebben zelf ervaren dat gelijke gevallen niet altijd gelijk behandeld worden. Leerlingen hebben vaak feilloos door dat er een kloof kan bestaan tussen het ideaal van artikel 1 uit onze grondwet en de praktijk. Bijvoorbeeld als zij etnisch geprofileerd worden. Of als zij zien dat in Nederland weliswaar elke stem gelijk weegt, maar theoretisch opgeleide mensen en grote lobby’s toch meer invloed hebben op besluitvorming dan de gemiddelde burger.

Er is geen speld tussen deze kritische kanttekeningen van leerlingen te krijgen. De truc is volgens mij om dit te erkennen, maar er niet in te blijven hangen, want dan ligt machteloosheid op de loer. Wijs in plaats daarvan leerlingen waar mogelijk op hun handelingsperspectieven door voorbeelden te geven van mensen die via campagnes, acties, de rechtsgang of de politiek strijden voor gelijke behandeling. Benadruk dat de status quo te veranderen is, en dat leerlingen daar zelf een rol in kunnen spelen.

- Dieuwertje de Graaff,
Trainer en advisueur bij bureau Common Ground

Download explainer als pdf

Over bureau Common Ground

Bij bureau Common Ground zijn we gespecialiseerd in burgerschapsonderwijs. Daar bouwen we met scholen aan, via begeleiding, trainingen en workshops. Daarnaast adviseren we andere organisaties die met burgerschapsonderwijs aan de slag willen, zoals het ministerie van OCW, uitgevers, de Anne Frank stichting of de bibliotheken van de provincie Utrecht. Wil je graag ondersteuning bij het verwerken van de basiswaarden in je schoolcultuur of curriculum? Of een workshop in hoe je hier les over kan ontwerpen of geven? Neem dan contact met ons op via info@bureaucommonground.nl.

“Nadat ik de explainer over solidariteit had gedownload, voelde ik me echt geïnspireerd en gemotiveerd om dit belangrijke onderwerp in mijn lessen te behandelen. De heldere uitleg en praktische tips hebben me geholpen om de kern van solidariteit beter te begrijpen en deze kennis effectief over te brengen aan mijn leerlingen. De explainer was een waardevol hulpmiddel bij het creëren van betrokkenheid en discussies over saamhorigheid en zorg voor elkaar. Ik raad deze explainer ten zeerste aan aan andere docenten die solidariteit willen integreren in hun onderwijs en leerlingen willen inspireren om actieve burgers te worden.”

We werken met

400+ scholen en educatieve partners

Privacy en gegevensbescherming

Bij Bureau Common Ground hechten we veel waarde aan privacy en gegevensbescherming. We zullen jouw persoonlijke gegevens nooit delen met derden en alleen gebruiken voor het versturen van onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.Meld je vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in burgerschapsonderwijs!