Explainer Geslacht, gender en seksuele geaardheid

Publicatie bureau Common Ground

Geslacht, gender en seksuele geaardheid

LHBTIQXYZ… het lijkt alsnog niemand tegenwoordig nog gewoon hetero is…” Zo horen we vaker opmerkingen over diversiteit in de klas en het publieke debat. Wat is diversiteit op het gebied van gender en seksualiteit precies, wat moet je als docent erover weten en hoe geef je onderwijs over deze onderwerpen?

Van de auteur

Diversiteit is voor mij op persoonlijk én op professioneel vlak belangrijk. Toen ik nog als docent werkte, had ik te maken met het dilemma: ga ik uit de kast komen naar mijn leerlingen? Kunnen we daarna nog steeds dezelfde gesprekken voeren over maatschappelijke onderwerpen, of gaat dit invloed hebben op hoe de leerlingen met mij omgaan? Deze explainer is geschreven vanuit de wens dat leerlingen van allerlei soorten achtergronden hun stem vinden, en kritisch met elkaar in gesprek kunnen gaan over uiteenlopende maatschappelijke onderwerpen die aan diversiteit raken. Van de toeslagenaffaire tot aan Paarse Vrijdag.

- Marieke van der Gaag,
adviseur, ontwikkelaar en trainer bij bureau Common Ground

Download explainer als pdf

Over bureau Common Ground

Bij bureau Common Ground zijn we gespecialiseerd in burgerschapsonderwijs. Daar bouwen we met scholen aan, via begeleiding, trainingen en workshops. Daarnaast adviseren we andere organisaties die met burgerschapsonderwijs aan de slag willen, zoals het ministerie van OCW, uitgevers, de Anne Frank stichting of de bibliotheken van de provincie Utrecht. Wil je graag ondersteuning bij het verwerken van de basiswaarden in je schoolcultuur of curriculum? Of een workshop in hoe je hier les over kan ontwerpen of geven? Neem dan contact met ons op via info@bureaucommonground.nl.

“Nadat ik de explainer over solidariteit had gedownload, voelde ik me echt geïnspireerd en gemotiveerd om dit belangrijke onderwerp in mijn lessen te behandelen. De heldere uitleg en praktische tips hebben me geholpen om de kern van solidariteit beter te begrijpen en deze kennis effectief over te brengen aan mijn leerlingen. De explainer was een waardevol hulpmiddel bij het creëren van betrokkenheid en discussies over saamhorigheid en zorg voor elkaar. Ik raad deze explainer ten zeerste aan aan andere docenten die solidariteit willen integreren in hun onderwijs en leerlingen willen inspireren om actieve burgers te worden.”

We werken met

300+ scholen en educatieve partners

Privacy en gegevensbescherming

Bij Bureau Common Ground hechten we veel waarde aan privacy en gegevensbescherming. We zullen jouw persoonlijke gegevens nooit delen met derden en alleen gebruiken voor het versturen van onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.Meld je vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in burgerschapsonderwijs!