Explainer Solidariteit

Publicatie bureau Common Ground

Wat is solidariteit precies? Download de toegankelijke explainer Solidariteit voor het voortgezet onderwijs.

“Waarom zou ik later keihard werken, als anderen lekker een uitkering trekken?”

Zo horen we vaker opmerkingen over solidariteit in de klas en het publieke debat. Daar komt niet altijd een bevredigend antwoord op. Want wat is solidariteit precies, hoe solidair moeten we zijn, met wie en wat is de rol van de overheid hierin? In deze toegankelijke explainer voor het voortgezet onderwijs beantwoordt Hester Radstake deze vragen en delen wij tips en discussievragen om het gesprek hierover te voeren met je klas.

Van de auteur

Mijn eerste kennismaking met burgerschapsonderwijs was grondig: promotieonderzoek naar spanningsvolle situaties in cultureel-diverse klassen voor burgerschapsonderwijs. Mijn expertise verbreedde zich naar het trainen van docenten, ontwerpen van curricula en inrichten van kwaliteitszorg. Bij het werken aan deze explainer over solidariteit ontdekte ik dat de kracht ervan - saamhorigheid en zorg - niet sterk terugkwam in de wet Verduidelijking Burgerschapsopdracht. Dan maar het heft in eigen handen nemen, bedacht ik me.

- Hester Radstake,
Adviseur en trainer bij bureau Common Ground

Download explainer als pdf

Over bureau Common Ground

Bij bureau Common Ground zijn we gespecialiseerd in burgerschapsonderwijs. Daar bouwen we met scholen aan, via begeleiding, trainingen en workshops. Daarnaast adviseren we andere organisaties die met burgerschapsonderwijs aan de slag willen, zoals het ministerie van OCW, uitgevers, de Anne Frank stichting of de bibliotheken van de provincie Utrecht. Wil je graag ondersteuning bij het verwerken van de basiswaarden in je schoolcultuur of curriculum? Of een workshop in hoe je hier les over kan ontwerpen of geven? Neem dan contact met ons op via info@bureaucommonground.nl.

“Nadat ik de explainer over solidariteit had gedownload, voelde ik me echt geïnspireerd en gemotiveerd om dit belangrijke onderwerp in mijn lessen te behandelen. De heldere uitleg en praktische tips hebben me geholpen om de kern van solidariteit beter te begrijpen en deze kennis effectief over te brengen aan mijn leerlingen. De explainer was een waardevol hulpmiddel bij het creëren van betrokkenheid en discussies over saamhorigheid en zorg voor elkaar. Ik raad deze explainer ten zeerste aan aan andere docenten die solidariteit willen integreren in hun onderwijs en leerlingen willen inspireren om actieve burgers te worden.”

We werken met

300+ scholen en educatieve partners

Privacy en gegevensbescherming

Bij Bureau Common Ground hechten we veel waarde aan privacy en gegevensbescherming. We zullen jouw persoonlijke gegevens nooit delen met derden en alleen gebruiken voor het versturen van onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.Meld je vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in burgerschapsonderwijs!