Explainer Vrijheid en zelfbeschikking

Publicatie bureau Common Ground

Wat is basiswaarde vrijheid precies? Download de toegankelijke explainer Vrijheid voor het voortgezet onderwijs.

“Hoe kan het dat we tijdens de coronapandemie opeens onze vrijheid kwijtraakten?” Het is een vraag die veel leerlingen stelden en laat zien dat gesprekken over vrijheid zelden eenvoudig zijn. Want waar zitten de beperkingen van vrijheid, wat betekent zelfbeschikking en hoe ver gaat de vrijheid van religie?

In deze toegankelijke explainer voor het voortgezet onderwijs beantwoordt onze collega Lieve Heijsters deze vragen en delen wij tips en discussievragen om het gesprek hierover te voeren met je klas.

Van de auteur

Binnen burgerschapsonderwijs vinden we het belangrijk om bij individuele en collectieve vrijheid stil te staan. Vrijheid wordt vandaag de dag vaak opgevat als zo min mogelijk overheidsbemoeienis, maar eeuwenlang werd het gelijkgesteld aan zelfbestuur door het volk. Met collectieve vrijheid bedoelen we dus ook dat je samen de koers van je land kunt bepalen .

Individuele en collectieve vrijheid kunnen botsen. Bijvoorbeeld wanneer een beslissing om klimaatverandering tegen te gaan, betekent dat we SUV’s, vlees en vliegreizen verbieden. Of wanneer het toestaan van alcoholconsumptie in openbare ruimtes, leidt tot gevaarlijke situaties. We vinden het belangrijk dat leerlingen zelf leren nadenken over dit soort dilemma’s. In deze explainer vind je daarom meerdere aanknopingspunten en verdiepingsvragen om het gesprek te faciliteren.

- Lieve Heijsters,
Adviseur en ontwikkelaar bij bureau Common Ground

Download explainer als pdf

Over bureau Common Ground

Bij bureau Common Ground zijn we gespecialiseerd in burgerschapsonderwijs. Daar bouwen we met scholen aan, via begeleiding, trainingen en workshops. Daarnaast adviseren we andere organisaties die met burgerschapsonderwijs aan de slag willen, zoals het ministerie van OCW, uitgevers, de Anne Frank stichting of de bibliotheken van de provincie Utrecht. Wil je graag ondersteuning bij het verwerken van de basiswaarden in je schoolcultuur of curriculum? Of een workshop in hoe je hier les over kan ontwerpen of geven? Neem dan contact met ons op via info@bureaucommonground.nl.

“Nadat ik de explainer over solidariteit had gedownload, voelde ik me echt geïnspireerd en gemotiveerd om dit belangrijke onderwerp in mijn lessen te behandelen. De heldere uitleg en praktische tips hebben me geholpen om de kern van solidariteit beter te begrijpen en deze kennis effectief over te brengen aan mijn leerlingen. De explainer was een waardevol hulpmiddel bij het creëren van betrokkenheid en discussies over saamhorigheid en zorg voor elkaar. Ik raad deze explainer ten zeerste aan aan andere docenten die solidariteit willen integreren in hun onderwijs en leerlingen willen inspireren om actieve burgers te worden.”

We werken met

300+ scholen en educatieve partners

Privacy en gegevensbescherming

Bij Bureau Common Ground hechten we veel waarde aan privacy en gegevensbescherming. We zullen jouw persoonlijke gegevens nooit delen met derden en alleen gebruiken voor het versturen van onze nieuwsbrief. Lees onze privacyverklaring voor meer informatie.Meld je vandaag nog aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in burgerschapsonderwijs!